Standard magyarázatSzükség van standard magyarázatra? Standardban minden határozottan céltudatosan le van írva, miért kéne ezt részletezni ?
Jogosan merül fel a kérdés dogos sportársainknak a sorokat olvasva.Átgondolva a fajtának jellegzetességeit , egyediséget akkor láthatjuk, hogy igen szükség van rá.
Dogo egy olyan fajtának született a közelmúltban -10 fajtából - akinek kettős képességekkel kell bírnia. Vadászkutyaként és mint zsákmány leteritésére alkalmas viadorként is helyt kell állnia.Ez a monteria vadászat.

Ez a kettős szerepre való alkalmasság olyan egyedi anatómiai ( wesenröl nem is ejtve szót) felépitést igényel amit érdemes taglalni. Alkalmasnak kell lennie hosszútávú üldözésre és a végén a harcra . Mindezt a farkas kitartásával és a medve erejével. Nem véletlenül emlitettem ezt a két ragadozót. Két tevékenységhez két ennyire különböző anatomiai felépités szükségeltetik. Nagyon nehéz ezt összehozni de nem lehetettlen, hisz a fajta kiemelkedő példányai a jó példák erre!

Nézzük standardet követve részleteiben.

Általános megjelenése és munkáját ismerve összeségében kell látnunk egy egészséges, jó fizikai állapotban lévő, erőtől duzzadó, tökéletes anatómiájú kutyát. Minden túlzást nélkülözve. Arányai jók legyenek, harmonizáljanak a testrészei . Mar és a far egy síkban vagy 1-2 cmel a far felé lejtsen. Törzs erős izmos, a gerincoszlop felett árkot alkot. Fontos a jó , feszes hát a hátsó lábak toló erejének jó továbbítása miatt . Laza nyerges hátnál ez az erő elveszik, így a kutya kénytelen nagyobb energiákat hasznosítani, ugyanannyi erőnél ez gyorsabb fáradást okoz. Mellkas mélység marmagasság fele legyen, könyök alá érjen.

Ez a mellkas nagyság ad teret egy hatalmas tüdönek ami alapja a jó oxigén felvételnek amit az izmokban bövelkedő dogo munka közben hasznosít. Törzshossz szintén az erő jó hasznositása miatt fontos. Túl hosszú törzsnél elveszik az erő , túl rövid törzs viszont
a fordulékonyságát gátolná. Ezért jól úgy határozhatjuk meg ,hogy magasság +10% az optimális törzshossz.

A dogonál a fej egy igen fontos rész . Funkcionálisan biztositania kell egy erős stabil fogást , ehhez egy bulldog típusú fej lenne a legalkalmassabb . Viszont akkor le kéne mondani a kitartó futásról. Ezért öszhangba kell hozni a kettőt. Ráadásul a jó szaglás érdekében homorú orrhátra is törekedni kell. Ezeket a céllokat 1-1 arcorri , koponya arányú fej tudja leginkább kielégiteni standartban leírt részleteivel. Arány mérése szemek középvonalától. Itt emliteném meg a pofának szabad szájszélt és szájzugokat kell biztositani mind a futás és a fogás közbeni jó levegö vételéhez. Fokozottabb bőrözöttség elzárja a levegö útját sőt több nyáltermelés miatt hamarabb jelentkezhet folyadék hiánya a kutya szervezetében. Sőt túlzott bőrrősség szöveteit ugyanúgy e lkell látni a szervezetnek vérrel = oxigénnel ami fölösleges teher történjen.
Dogo fegyverzete az erős álkapocs és a homogén nagy ollós vagy tétre harapó fogazat. Előre vagy hátra harapásnál fogó erő elvész és a zsákmány szabadulását tenné lehetővé.

Szemek mandula formát mutatnak az erös , nehéz bör miatt ami szemet mandula formában takarják és védik.Határozottságot ,keménységet tükrözzön. Közép magassan és távol üljön a fejen. Biztositva a jó térlátást , a vad szemmel való követését.

Fülek magasan tűzöttek , vágottan kevésbé sérülnek , jobban funkcionálnak , egészségessebbek. Gondoljunk a bölcs természetre ahol egyetlen logó fülű ragadozó se létezik.
Nyaknak közepes hosszúságúnak de nagyon erősnek , izmosnak kell lennie . Fejhez csonkakúp formában , nyakhoz nagyterületen illeszkedik. Harc során erősen igénybe van véve. Védelmét vastag bör enyhe bőrözötsége segiti , harapások ellen izmokat védve elcsúszással. Torok egyenletes redővel borított szintén funkcionalitás miatt.

A farok megfelelö tartása nagysága és hossza szerepet játszik a egyensúlyozásban, könnyed gyors irányváltásban.Az elsö frontnak és a hátsó traktusnak pontos leírása, szögei kulcsfontosságúak egy sokat és gyorsan mozgó vadászkutyának. A kutya váz- szerkezete csontozata, jó összhangja adja meg a tökéletes mozgást a legkevesebb energiát felhasználva. Miért is? Csontrendszer megfelelö szögeket zár be a mellső lábon , hátsó lábon , gerincoszlop és medence öv között akkor olyan alátámasztást kap a kutya , hogy legkevesebb izommunkát és evvel lehető legkevesebb energiát , oxigént használ fel.

Ez hatványozottan igaz a mozgásra. Meredek első szögelés esetén az elsö traktusnál a rossz statika miatt egy állandó izom munka , kompenzáció lép fel , ami merevvé teszi az ott található izmokat . Lépéshossz megrövidül . Mozgásban ellene dolgozik a hátsó traktus tolóereje, az erre épülö izomzata, és ennek mellsö lábak, ahol erejének ezáltal a elsö és hátsó izomcsoportok sokkal több energiát használnak el. Hamarabb lép fel fáradása . Az ízületek egymásnak feszülö erők hatására gyorsabb kopásnak vannak kitéve. Merevebb , nehézkessebb, ruganyossága , fordulékonysága elvész.

Hátsó szögelés gyakori(bb) hibája a szögek meredeksége. Hátsó lábak lépés hossza nagymértékben megrövidül . Izom tolóereje nem tud hosszú távon kiteljesedni és előre irányuló erő inkább kissé felfelé hat ezáltal sokkal kevésbé hasznos.Megközelitőleg ugyan az a erö és gyorsaság eléréséhez már többször említett energia defficit lép fel vagy a munkához megfelelő erőt nem is tudja elérni. Több nem jobb.

Egy jó anatómiájú dogo mozgása fáradhatatlan , gyors robbanékony . Külső ingerekre gyorsan reagál . Járása nyugodt, tértölelö. Vágtája eröt sugároz , nyomvonala párhuzamos . Bőre elasztikus , kötőszövete miatt jól tapad, szabad mozgást biztosítva. .Fehér szín vadászat során segíti a vadtól való megkülömböztetést. Méret sok vitára ad okot. Kitenyésztés során a nagyobb egyedeket részesítették előnyben. Ennek több oka is volt . Egyik fontos az volt ,hogy kitenyésztö tudta Argentinában rossz takarmányozás miatt a genetikai magasság ugyis csökkenni fog. Tisztában volt viszont avval is , ehhez a munkához egy nagyerejű, gyors kutya szükségleltetik. A legnagyobb lehet a legerősebb de nem a leggyorabb , legmozgékonyabb. Legideállisabb méret erő és gyorsaság összefüggésében megközelitőleg 60-65 cm. Mivel első időkben törekedtek a nagy egyedekre (ez amúgy genetikusan benne lévén a fajtában), a jó élelmezés következtében megjelentek megjelentek a súlyban és magasságban az extrém molosszoid példányok, akik kitartásban , mozgáskordinációban bőven alulmaradtak kisebb fajtársaiknál .

Európában törvények nem tették lehetövé a mounteria vadászatott így mozgásban ez a hátrány nem volt látható. Ráadásul bevallhatjuk, optikailag egy ilyen egyed jóval látványossabb . Kiállitásokon ők lettek a befutók, ám más tenyésztők akik dolgoztak is dogoikkal az elmolosszoidosodásnak akartak határt szabni. Föleg a mozgás és kitartás igen csak hátrányba kerülése miatt.

Bevezették és megerösítették standartban a 60-65cmet de mivel hirtelen nem lehet radikálisan csökkenteni + 3cm tolarálható méretett adtak meg. Ez az évek során talán többszöri fordítások , kommunikáció egyszerüsitése miatt ma már 60-68 cmként jelenik meg. Napjainkra bebizonyosodott 66-67-68 cm-es dogok showban favorizált kondicióval meghaladják azt a súlyt ami ideális egy vadász dogonak.

Ennek ellenére nem mindenkép a 65 cmes dogot kell favorizálni hanem a összkép adja meg a végsö ideát.

 

Ferenczy Csaba