HARCIKUTYA-E AZ ARGENTIN DOG?

Erre a kérdésre pontos felelet csak úgy adható, elso körben kérdés a válasz: mit értünk harcikutya alatt? Általában három választ adhatunk erre.

  • A szakszerű definíció szerint olyan kutyafajtákat hívunk harcikutya-fajtának, amelyeket kutyaviadalra tenyésztenek, azaz a szó a munka szerinti besorolása a kutyafajták egy csoportjának, pont úgy, mint a juhászkutya vagy a vizsla. A megértéshez fontos tisztázni a kutyaviadal jelentését is, így az nem más mint olyan emberek szervezte kutyák vagy kutyák és más állatok közötti küzdelem, aminek egyetlen célja az emberek szórakoztatása. Ez a szórakozás fakadhat egyszerű szadizmusból, fogadási szenvedélyből vagy versenyszellemből, ám egyik esetben sem felel meg a mai ember állatvédelmi és erkölcsi normáinak, ugyanakkor a múltban számtalan példa akadt rá. A mai harcikutya-fajták zöme azokban az időkben alakult ki, amikor a kutyaviadal még népszerű szórakozásnak számított. Ezen definíció szerint az argentin dog nem harcikutya, hiszen nagyvadak vadászatára tenyésztették ki a XX. század első felében. Ugyanakor nem lenne teljes a válasz, ha nem szögeznénk le: az hogy a küzdelem, amire a kutyát kitenyésztették kutyaviadalnak vagy vadászatnak számít-e az emberi besorolás szerint az érintett fajták képességeit kevésbé befolyásolják, mint maga a küzdelem ténye. Példával élve a rokonságba számtalan olyan fajta is tartozik, melyet pontosan ugyanazon képességei tettek alkalmassá a múltban a vaddisznók lefogására, mint a rendezett bikaheccekre. Azaz az argentin dog per definition nem harci kutya, azonban őseit, rokonságát, bizonyos képességeit és tulajdonságait tekintve azokkal sokban megegyezik, de ez a boxerról és a népszerű ölebről, a francia buldogról is épp így elmondható.
  • A népszerű vélekedés szerint a harcikutya-fajták közös jellemzűje, hogy különösen veszélyesek a környezetükre, az ember ez ellen - mondjuk példás neveléssel - küzdeni nem tud, ezért indokolt a többi fajtától külön kezelni oket, különböző törvényi szabályozásokkal is, melyek a kötelező szájkosárviseléstol az agyonlövetésig terjednek, az adatközlőállatvédelmi érzékenységének fejlettsége szerint. Ebben az esetben a válasz könnyű, az argentin dog ismételten nem harcikutya. Igaz, kizárólag azért mert az ilyen fajta nem csak főbb tulajdonságaiban hasonlít a vérfarkasra, hanem abban is, hogy kizárólag az emberi képzeletben létezik.
  • A harmadik válaszlehetőség pedig az, hogy harcikutya-fajta az, amit az emberek annak mondanak. Ebben az esetben el kell keserítsem mindazokat, akiknek fontos, hogy mit gondol róluk és kutyájukról az utca embere, a szomszéd, esetleg a kutyafuttató látogatóinak hülyébbik fele. Az argentin dog bizony harcikutya, és ez akkor is így marad ha adott esetben a minden kutyára és közel merészkedő emberre támadó öleb gazdája mondja nekünk a póráz végén habzó kutyával, miközben a mi közveszélyes argentin dogunk békésen szaglászik ügyet sem hederítve a betegesen agresszív nem harci kutyára. 


Tálos Lőrinc - lorinc.talos@gmail.com