Korrekt fogazat, harapás

Az argentin dognak, mint vadászkutyának, aki addig tartja a vadat,amíg a vadász oda nem ér rendkívül fontos a megfelelő fogazat.

Az állkapocs izmos, funkciónak megfelelő; fölül- és alulharapás nem elfogadott Fogak nagyok, tiszták, állkapocsba jól illeszkedők, egy sorban elhelyezkedők. Maximális harapóerőt biztosítanak. Komplett fogazat a kívánatos, homogén fogazat az előnyt élvező. A harapás tét, habár az ollós is elfogadott.

A standard említi még:

Kiemelt figyelmet igénylenek a fogak és az állkapocs. A kicsi, gyenge, sérült fogak valamint a hiányos fogazat súlyos hibának minősülnek. Az alul- és felülharapás kiállításon kizáró tényező. Az eredeti FCI standard szerint előnyösebb a tétre harapás a funkcionalitás miatt, bár a tenyésztők többsége az ollós harapást részesíti előnyben. Tétre harapás esetén a fogak gyorsabban kopnak.

Súlyos hibák: kicsi, gyenge vagy sérült fogak, hiányos fogazat.

Kizáró hibák: alul- vagy felülharapás.

Továbbá a standard a fordított ollós harapást nem említi hibaként, de nem kívánatos, hiszen megvan az esélye, hogy ahogy a kutya idosödik úgy alulharapásba megy át.

A foghiány megítélése a kezdetekkor nem volt olyan szigorú. Dr Antonio N. Martinez azt írta az eredeti standardben, hogy a premoláris fogak hiánya elfogadtahó, de nem kívánatos.

A fajta népszerűsödésével azonban egyre inkább a komplett fogazat vált kívánatossá, hiszen a különböző standardértelmezések miatt extrém esetekkel is lehetett találkozni, miszerint egy kutyának akár több premoláris foga is hiányozhat, amíg a kutya nem azon a fogak hiányoznak, amelyekkel a kutya a vadat atrtja amíg odaér a vadász. Ezért szigorítottak a standarden, hogy a hasonló extrém eseteket kivédjék. Az új standard a fogazat kérdésében sokkal világosabban fogalmaz.

A jelenlegi standard szerint komplett fogazat szükséges, de a hiányos fogazat nem tekinthető kizáró hibának ( súlyos hibaként írja le). A tenyésztőknek pedig szem előtt kell tartani a komplett fogazat elérését párosításaik megalkotásánál. Az anyaország tenyésztői is rendkívül fontosnak tarják a komplett fogazatot.

Prognato-alulharapás
En tijera inversa fordított ollós
En teneza- tétre harapás
En tijera- ollós harapás

Írta: Jadranko Terzic,  dogocentral.com
Fordította: Szikszai Katalin